• 26
    LIP 2021

  • Kategoria:Dla mieszkańców

    Mazury Zachodnie od kuchni. Do 29 lipca można zgłaszać swój udział w pierwszym w województwie warmińsko-mazurskim szlaku kulinarnym.

Jeszcze do 29 lipca 2021r. trwa rekrutacja do nowego projektu „Mazury Zachodnie od kuchni” w ramach którego zostanie opracowany i stworzony pierwszy w województwie warmińsko-mazurskim szlak kulinarny. Produkty tradycyjne i lokalne są niewątpliwie najważniejszym elementem kuchni regionalnych, dzięki nim można poznać smak potraw oraz tradycje mieszkańców danego regionu. Turyści podróżujący po regionie chętnie łączą zwiedzanie atrakcji turystycznych ze smakowaniem specjałów danego obszaru. Szlak kulinarny jest to jeden z najlepszych i najskuteczniejszych sposobów promocji regionów turystycznych, przy czym o tę promocję należy właściwie zadbać.

zdjęcie

Projekt ma na celu rozwój i promocję produktów regionalnych (przy uwzględnieniu tradycji i ekologii) opartych na lokalnych zasobach surowców, współpracę oraz wymianę wiedzy i doświadczeń pomiędzy uczestnikami, wzmocnienie tożsamości regionalnej, efektywne wykorzystanie potencjału w regionie, zapewnienie turystom i mieszkańcom regionalnej oferty kulinarnej, odkrywanie zapomnianych potraw i tradycji kulinarnych, podnoszenie wiedzy na temat historii i tradycji kuchni Mazur Zachodnich.

Do udziału mogą się zgłaszać przedstawiciele usług gastronomicznych, koła gospodyń wiejskich, szefowie kuchni, lokalni producenci żywności i surowców w rolnictwie, ogrodnictwie, rybołówstwie, restauratorzy i właściciele innych obiektów gastronomiczno-hotelarskich, dostawcy artykułów rolno-spożywczych pochodzący z regionu Mazur Zachodnich.

W ramach realizacji projektu zaplanowano następujące działania:

  • organizację czterech szkoleń, study tour,
  • opracowanie i wydanie Przewodnika kulinarnego,
  • certyfikację produktów tradycyjnych i regionalnych oraz restauracji,
  • stworzenie strony internetowej szlaku kulinarnego i loga festiwalu
  • warsztaty kulinarne,
  • stworzenie i wdrożenie szlaku kulinarnego Mazur Zachodnich i jego promocję,
  • organizację Festiwalu Kulinarnego z przeprowadzeniem konkursów: kulinarnego oraz wiedzy ekologicznej.

Zasady rekrutacji i szczegółowe informacje znajdziecie Państwo na stronie  www.mazury-zachodnie.pl w zakładce Projekty. Zapraszamy do współpracy.

Marlena Rogowska

Dyrektor Biura

Telefon + 48 501 220 085

Stowarzyszenie Zachodniomazurska Lokalna Organizacja Turystyczna

Pl. 1000-lecia Państwa Polskiego 1A

14-100 Ostróda

NIP: 741-200-57-37